MALU Pasangan Selebgram Sempat Bantah Putrinya Terlahir Sumbing, Kini Makin Kerap Pamer Foto Si Bayi

 MALU Pasangan Selebgram Sempat Bantah Putrinya Terlahir Sumbing, Kini Makin Kerap Pamer Foto Si Bayi


TRIBUNNEWSMAKER.COM - Pasangan selebgram asal MalaysiaAndika Putera dan Ananda Natasha menjadi sorotan setelah bayi pertama mereka terlahir berbibir sumbing.

Pasangan muda ini sempat dituduh netizen malu dengan kondisi itu sebab tak segera mengunggah foto si bayi.

Menjawab tudingan itu, Andika Putera membantahnya melalui unggahan di Instagram pada Kamis 23 September 2021 lalu.

"Alisha Puteri binti Muhamad Andika Putera bin Salleh @alisha_puterii

Anak hebat, anak luarbiasa, anak yang kuat.

Anak kami @ananda_natashaaa , adalah seorang cleft lips (sumbing), kami dah tahu waktu baby masih lagi kandungan umur 5 bulan," tulis Andika mengawali unggahannya.

Unggahan Andika Putera tentang putrinya yang berbibir sumbing
Unggahan Andika Putera tentang putrinya yang berbibir sumbing (Instagram @andikaputeraa)

Menurutnya, ia tak segera memajang foto Alisha karena ingin menunggu hingga si baby lebih besar terlebih dahulu.


"Dika tak post gambar Alisha, bukan malu, bukan takut mulut orang, tapi nak tunggu Alisha besar sedikit, baru Dika akan post.

Hari ini cukup 44 hari umur Alisha, Dika post.

Adakah terfikir banyak nak post? Tak.

Sebab Dika bersyukur apa sahaja yang Allah bagi.

Dika bersangka baik dengan apa sahaja Allah bagi.

Kita ini hamba Allah, kita ikut jalan Allah, bukan Allah ikut apa yang kita mau."

Andika lantas bercerita awal mula ia dan istri tahu jika Alisha berbibir sumbing.

"Pada mulanya, kami tahu , kami cek scan , baby ada cleft (sumbing), pilu sangat hati Tasha.

Menangis yang teramat nangis, kesian terhadap Alisha, apa yang akan terjadi ketika dia dah besar, apa yang akan terjadi dengan teman-teman dia nanti.

Dika tak berhenti memberi kata-kata positif dekat Tasha.


Seminggu jugak lah dia bersedih.

Dika tak sedih kah? Gila saja tak sedih."

Namun atas apa yang terjadi pada anaknya, Dika tetap bersyukur.

"Tapi tak lama, Alhamdulillah.

Dika bahagia di dalam. Nampak kasih sayang Allah di setiap ujian.

Di sini lah kasih sayang Allah, nak kita bergantung padanya.

Nak kita teguh tauhid hati kita. Tak kisah lah, mak ayahnya, Alisha. Mesti ada sebab baik .

Mesti ada hikmah yang sangat indah Allah cipta macam ni.

Pasangan selebgram bersama bayi mereka yang terlahir sumbing
Pasangan selebgram bersama bayi mereka yang terlahir sumbing (Instagram @andikaputeraa)

Tidak mungkin saja saja sebab Allah adalah Maha Pencipta yang Sempurna, sebaik-baik ciptaanNya.

Allah nak didik Alisha dripada kecil, LEBIH KUAT LAGI DARI PADA AYAH DIA. ( menangis mengetik ini) .


ALLAH nak diri Alisha MENGHARAPKAN PENILAIAN ALLAH, bukan manusia.

JASAD MANUSIA NILAI, tapi HATI ALLAH NILAI.

Berjaya bukannya dari jasad, berjaya datang dari hati.

Allah sayang Alisha, nak didik Alisha dari kecil lagi jangan bergantung kepada manusia.

Tapi semuanya kepada Allah."

Kini baik Andika maupun Tasha semakin kerap mengunggah foto putri kecil mereka.

Bahkan pasangan selebgram ini membuatkan akun khusus untuk bayi mereka yang diberi nama Alisha Puteri.

Akun tersebut kini telah memiliki 14 ribu followers.

Banyak foto-foto Alisha yang diunggah di akun itu mencuri perhatian netizen.

Wajah lucu Alisha ramai dipuji warganet.


Seperti dalam unggahan yang diposting pada 23 Oktober 2021.

Dalam unggahan itu terlihat foto Alisha tengah tertawa terbahak.

Lucunya baby Alisha
Lucunya baby Alisha (Instagram @alisha_puterii)

Hanya dengan melihat wajah Alisha saja, banyak orang merasa terhibur.

"Subhanallah anak baik anak syurgaa ! Babyy cleft ni sangat comell."

"Comeynye Alisha senyum."

"MasyaAllah..makin cute makin bam bam dia.."

(Tribunnewsmaker/Galuh Palupi)

0 Response to "MALU Pasangan Selebgram Sempat Bantah Putrinya Terlahir Sumbing, Kini Makin Kerap Pamer Foto Si Bayi"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel